Още преди приемането на резолюцията на СС на ООН въздушното пространство на Либия беше затворено. Напускането на страната по море или по суша е свързано с изключително високи рискове и на практика също е невъзможно. От МВнР препоръчват на българските граждани, които са в Либия, да се запасят с хранителни припаси и вода, предаде БГНЕС.

Препоръчва се да избягват да привличат излишно внимание, както и да облепят прозорците на жилищата си с прозрачно тиксо. В случай, че разполагат с мазе, следва да го оборудват за продължителен престой, като обърнат особено внимание на вентилацията, наличието на здрави подпорни колони и т. н.

Телефони за връзка с Посолството и Консулската служба в Триполи: Централа: +218 21 3609988, 3605625; Мобилен на временно управляващ, консул – +218 91 366 51 98 Факс – +218 21 3609990 Физически адрес на посолството: Ул. "Салма Бен Ал Укуа № 5-7, Триполи 5-7, Salma Ben Al Ukua St, Tripoli.

Междувременно външният министър Николай Младенов коментира, че от регистрираните в посолството българи, в момента в Либия има поне 200 души. Част от тях се намират в територии, които се контролират от режима на Кадафи, а други са в територии под контрола на временния съвет в Бенгази.

„ Движението в Либия е изключително опасно и по никакъв начин не трябва да се предприемат опити за евакуация и напускане на страната. Това би било голям риск", каза Младенов по bTV.

Военният министър Аню Ангелов съобщи, че България е предложила да участва единствено в хуманитарната операция на НАТО и ЕС в Либия. Други искания към страната ни няма до момента, каза той.