Това съобщиха от Министерството на външните работи, цитирани от "Фокус".

На борда са качени 50 души, от които 41 български граждани и 9 граждани на Финландия, Гърция, Канада и на Тринидат и Тобаго.

Междувременно 22-мата българи, пристигнали с турския военен кораб „Искендерун” от Либия в Мармарис, пътуват с автобус към Истанбул. Оттам те ще бъдат качени на самолети по редовната линия Истанбул-София, съобщи генералният консул на България в Истанбул Евгени Генев.

"Искендерун" пристигна в Мармарис около полунощ след около 30-часово пътуване от пристанището в Бенгази. С турския кораб пристигнаха 1518 души, от които 427 чужденци. Веднага българите са били настанени в хотели и на тези, които са имали нужда, са им били дадени документи.

С два самолета от Либия миналата седмица вече се завърнаха 111 българи. 24 българи бяха евакуирани вчера от румънски и украински самолети.  Евакуираните от Либия български граждани до момента са общо над 260, сочат данните на Външно министерство. 
Говорителят на Министерството на външните работи за пореден път призова оставащите в Либия българи да напуснат страната. България ще съдейства на всеки, който желае да се евакуира чрез кораби от Бенгази на други европейски страни или чрез самолети от Триполи. Не се изключва и четвърти курс на правителствения “Еърбъс“.

 Освен 152-ата българи, евакуирани с трите полета досега, Чернева обобщи и останалите сънародници, напуснали успешно джамахирията. С турски кораби от Бенгази бяха евакуирани 26, през Будапеща със специален унгарски самолет - 20 души и през Букурещ с румънски - също 20 души. Австрийска фирма, работодател на 20 български граждани, ги евакуира през последните дни през Малта. Има и български граждани, които се евакуират по суша през границата с Египет и Тунис. Те са съответно шест и трима, информира Чернева, цитирана от БНР.

Общо около 100 000 чужденци са напуснали Либия досега, съобщи европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Последна актуализация в 20.20 ч.