Айра Грас заяви тази седмица в програмата "Американски живот", че знае формулата на газираната напитка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според него "кока-колата" е съставена от портокалово масло, лимонено масло, масло от индийско орехче, масло от кориандър, масло от портокалови цветчета, канела, алкохол, лимонов сок, ванилия, карамел, придаващ й цвят, от захар и от листа от растението кока, съдържащо малки количества кокаин.

Глас уточни, че тази смесица няма вкуса на комерсиализираната в наши дни "Кока-кола", но това не означавало, че не става дума за оригиналната рецепта. Според водещия тази формула е била записана на ръка и открита сред документи на фармацевт. Тя била публикувана в ежедневника "Атланта джърнъл конститюшън" още през 1979 г.
Тогава към статията имало и снимка, на която се виждали страници от тетрадка с ръкописен почерк, изброяващ съставките на онова, за което радиоводещият твърди, че е рецептата.

Тетрадката била в действителност на приятел на Джон Пенбъртън - фармацевтът, създал "Кока-кола" през 1886 г. Тетрадката е преминала през много ръце и накрая се озовала у фармацевта от щата Джорджия Евърет Бийл.
Той пък бил познат на автора на статията, появила се в американския вестник в края на 70-те. Всичко това разказала вдовицата на Бийл, с която е разговарял радиоводещият Айра Глас.

Американската компания "Кока-кола" отрича, че рецептата на прочутата газирана напитка е разкрита, съобщи днес говорителят на фирмата Кери Треслър. Той напомни, че през годините мнозина са се опитвали да разкрият тайната на напитката, но безуспешно.

На 23 май 2007 г. бившата служителка на "Кока-Кола" Джоя Уилямс бе призната за виновна, че е продала на конкурента "Пепси Кола" тайни на компанията и е осъдена на 8 години затвор. Един от двамата й съучастници - Ибрахим Димсън, бе осъден на 5 години затвор.