Роберто Марони заяви, че Италия от години използва метода на доброволно и подпомогнато репатриране и Франция "копира" Италия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Тази седмица Франция репатрира около 200 роми в Румъния. Първата група от 13 български роми, експулсирани от Франция, се завърна в София в петък вечер. Според българското външно министерство не става дума за репатриране, а за доброволно връщане на българските граждани, посочва bTV.

В интервю за вестник "Кориере дела сера", Марони заяви, че би искал да може да прогони всички граждани на ЕС, които не отговарят на минимума стандарти. Той отбеляза, че много роми са всъщност граждани на ЕС, които не изпълняват тези изисквания.

Италия иска да експулсира гражданите на други държави от ЕС, които живеят единствено от държавни социални помощи, заяви италианският вътрешен министър. Той уточни, че става дума само за онези, които не спазват изискванията, за да живеят в друга страна член на ЕС, а именно "минимално ниво на доходите, подходящо жилище и това да не бъдат товар на социалната система".

Марони посочи, че Европейската комисия е отказала да разреши на Рим да осъществи подобен план в миналото, но той ще започне отново да лобира за това и ще настоява за промяна на срещата на 6 септември на министрите на вътрешните работи на ЕС.