Това обяви европейската статистическа служба Евростат, цитирана от световните агенции и БТА.
Пазарите очакваха растеж в еврозоната за второто тримесечие спрямо първото от 0,7%. Благодарение на растежа на най-голямата европейска икономика - германската, икономическият растеж в еврозоната през второто тримесечие е 1% и превишава американския (0.6%).

Ръстът в Германия, отчетен от Федералната статистическа агенция, е най-високото темпо след обединението на двете Германии.
"Файненшъл таймс" допълва, че този ръст е еквивалентен на 8% годишно.
Според обявените днес предварителни статистически данни, БВП на Германия е нараснал силно през второто тримесечие спрямо увеличението му с 0,5 на сто през първите три месеца, което пък бе коригирано към повишение спрямо преди обявения растеж от 0,2 на сто.
Подобрената глобална икономическа конюнктура е стимулирала германския износ, подпомогнат и от слабото евро, а поръчките на промишлените компании в страната и бизнес доверието са се повишили. Увеличените разходи на държавата и на домакинствата са допринесли за добрия резултат, съобщи Би Би Си.

Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле очаква като възможен годишен ръст от над 2%.
През 2009 година БВП на най-голямата европейска икономика се сви с 4,9 на сто в разгара на икономическата и финансовата криза, припомня ДПА.

Френската икономика е постигнала растеж от 0,6 на сто през второто тримесечие на годината, обяви междувременно министърът на икономиката г-жа Кристин Лагард, цитирана от Франс прес и БТА.
"Растежът от 0,6 на сто е три пъти по-добър, отколкото отчетения през първото тримесечие", отбеляза със задоволство Лагард в ефира на радио Европа 1.

Статистическият институт на Испания обяви ръст за второто тримесечие спрямо първото от 0.2% при отчетен ръст за първото тримесечие от 0.1%.
В Италия ръстът се запазва същия - 0.4%, а във Великобритания се ускорява от 0.3 на 1.1%. В сравнение с предишното тримесечие холандската икономика е отбелязала ръст от 0,9%.

Какъв е темпът на българската икономика