Нелепият инцидент с трагичен завършек станал в късния следобед в събота. Трите момчета отишли да берат гъби в гориста местност край самоковското село Ярлово.
Още докато били в гората започнала буря. Момчетата решили да се скрият от силния дъжд под дърво. За нещастие гръм паднал върху него. Едно от момчетата загинало, другите двама са били транспортирани в болницата в Самоков, където им е била оказана първа помощ.

Малко по-късно двете 16-годишни момчета бяха преместени в "Пирогов". Димитър е с 25% изгаряния, братовчед му Момчил пък е приет в болничното заведение с 10% изгаряния. И двамата са настанени в реанимацията на отделението по изгаряния. Има опасност за живота им.  След като повторно е оценено състоянието им, е решено в понеделник и двете деца да бъдат оперирани, съобщиха от пресцентъра на болницата.

МВР и "Гражданска защита" дават съвети как се действа в случай на лятна буря.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари.
Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете и плътно съберете крака в ходилата. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
Ако сте на велосипед, слезте от него. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не хващайте и не дръжте метални предмети. Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери.
Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете.
По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата - ако са обгорели, могат да се спукат. Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото. При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.