Това съобщи на пресконференция директорът на Областна дирекция МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев, цитиран от "Фокус". Единият от разследваните е Атанас Недевски. Той е проверяван за длъжностно престъпление, разрешавайки незаконно строителство в курорта Пампорово през 2006 г. на сглобяеми постройки.
Все още не е известно името на другия разследван архитект.

Става дума за търговски обекти в Пампорово, които са с разрешения за временни постройки от сглобяеми конструкции, а са издигнати като монолитни през периода 2006-2008 година. Служебната ангажираност на главните архитекти е била да преценят какви са проектите и самите обекти, уточняват от полицията, цитирани от БТА.

Обектите са построени в центъра на курорта, но попадат в административната част на община Чепеларе, обясни комисарят. В хода на операцията до момента са образувани 12 преписки за различни туристически обекти, които се проверяват с какви средства са построени – има ли пране на пари, укриване на данъци и т. н. Назначени са финансови и данъчни ревизии, като преписките и самата акция да под наблюдението на Окръжна прокуратура.

Ако бъдат признати за виновни, двамата бивши архитекти могат да получат до 5 години затвор или пробация, както и лишаване от възможността да упражнява професията си за определен период от време.

Операция „Перачите” продължава
, като обект на проверка са 172 обекта в Пампорово, Смолян и Девин построени през последните 5-6 години.