Продуктите са: кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и траен варено-пушен шпеков салам, съобщиха от пресцентъра на НВМС.

Стандартите ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. Те няма да бъдат задължителни за производителите, но продуктите, произведени по тях, ще носят определени защитени наименования и лого.
Стандартите, наименованията и логото ще бъдат утвърдени със заповед на генералния директор на НВМС. Контролът върху производството ще се осъществява от “Държавния ветеринарно-санитарен контрол”.

Преди дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че след млечните изделия се въвежда БДС и за месните. Той даде пример с каймата, като обясни, в състава на кайма от 1 кг може да има максимум 50 грама соя. Ако е повече, продуктът трябва да носи друго име.
"Ако се спазва изискването на държавния стандарт, цената на килограм кайма, в която 60% е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде 8 лева, а не 3 лева", каза тогава Найденов.