Това съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов, цитиран от в. "24 часа". Това означава, че в състава на кайма от 1 кг може да има максимум 50 грама соя. Ако е повече, продуктът трябва да носи друго име.

Земеделският министър Мирослав Найденов например предлага "соева мешаница". Преди 2 дни той заяви, че очаква цените на месните продукти, произведени по БДС, да са реални.
"Ако се спазва изискването на държавния стандарт, цената на килограм кайма, в която 60% е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде 8 лева, а не 3 лева", каза тогава Найденов.

Работните групи трябва да са готови с изискванията за 7 вида месни продукти до 30 юли. Това са кайма, салами "Камчия", "Бургас" и "Телешки", както и кренвирши от пилешко, телешко и свинско месо. Вчера се проведе експертен съвет с участието и на браншовиците. Той трябва да формулира точните параметри. Производителите ще получат 45 дни гратисен период, за да спазят новите изисквания.

Министър Найденов предложи още БДС да бъде въведен и за хляба, от който трябва да изчезнат Е-тата, както и всички други нехарактерни добавки.
Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров изтъкна днес, че има натиск да няма стандарти от онези, които не спазват правилата, съобщи БГНЕС. Той съобщи, че някои от хлебопроизводителите вече са предоставили на земеделското министерство своите виждания за стандарта за трите основни вида хляб. В рамките на 1-2 месеца може да се очаква и БДС за хляба.
Хлебопроизводителите ще трябва да защитят от една страна наименованието за определен вид хляб и от друга страна изискванията по стандарта. Най-често не се изписват всички съставки на хранителните продукти с цел да се прикрият някои от тях, каза още Димитров.

Вчера бе въведен Българският държавен стандарт за киселото мляко, като с него се въвежда и строг контрол над използваните суровини и опаковки за всички продукти, които ще носят логото на БДС.
За потребителя е важно да знае, че стандартът определя всички елементи, свързани с българското кисело мляко - технология, съдържание, опаковка, надпис. Всеки производител, който сложи надписа БДС, задължително ще спазва технологията и ще прави българското мляко по традиционната рецепта.
А тя задължително изисква да е само от свежо прясно мляко без каквито и да било добавки на сух продукт, сгъстители, оцветители и консерванти, уточняват експертите.