1700 нови места ще има след строителството на нови сгради, а останалите ще са от разкриване на места в съществуващи градини, съобщи зам.-кметът на София Ирина Савина, цитирана от КРОСС. 

"Освен тези 2000 места, се прави актуализация на проектите и стойностите им за осигуряване на допълнителни средства за нови 15 групи за около 400 деца. Разкриването им ще е в сгради, помещавани в частни училища с изтекли договори през 2010 г., които ще се преустроят за нуждите на общински детски градини", добави Савина.
 
Новите групи ще са в районите "Студентски", "Младост", "Красна поляна", "Изгрев и "Връбница". В момента се изготвят и 40 проекта за нови и разширения към съществуващи детски заведения в „Средец", „Красно село", „Оборище", „Сердика", „Слатина", „Изгрев", „Лозенец", „Илинден", „Надежда", „Искър", „Младост", „Витоша", „Овча купел", „Люлин", „Връбница" и „Кремиковци".

Общо 33 детски градини и 19 училища ще бъдат ремонтирани през лятото.  Ремонтът им ще приключи до началото на септември. Предвижда се в училищата да бъдат извършени подмяна на дограма, ремонт на покриви, санитарни възли, ВиК и отоплителни инсталации. В детските заведения освен подмяна на дограма и ремонт на покриви, ще се оправят и кухненските блокове, ВиК и ОВ инсталации.

Савина и кметът на район „Младост" Петко Дюлгеров провериха как върви строителството на детска градина на ул. „Свето Преображение" №2 в жк „Младост" ІІІ. Предвижда се градината, която ще приеме над 150 деца, да е готова до края на септември. Тя ще бъде за 2 яслени и 4 градински групи, ще има физкултурен салон и басейн. 

Савина посети и новопостроената градина на ул."Полковник Серафимов" 2, която ще бъде за 1 яслена и 2 градински групи. Тя е собственост на Министерство на отбраната. В момента е в ход процедура по прехвърляне на собствеността от Министерство на отбраната на Столична община. Очаква се до месец да бъде взето решение от Министерски съвет. След прехвърлянето ще се прецени каква бройка деца на служители на Министерство на отбраната ще бъдат приети и каква ще бъдат за свободен прием.