Това каза председателят на ДКЕВР Атанас Семерджиев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обсъди извънредно предстоящото увеличение на цената на енергоносителите от 1 юли.

По искане на "Булгаргаз", подкрепено от експертен доклад на ДКЕВР, цената на газа трябва да се увеличи с 29.6% от 1 юли.

По думите на Семерджиев резерви за по-малко поскъпване могат да се намерят единствено във валутните курсове. „Булгаргаз" трябва да купува долари при по-добри условия. Ние купуваме горивата в долари, отбеляза неотдавна той като аргумент за поскъпването на газа, и припомни за сериозния спад на еврото от миналия месец.
Според Семерджиев, намаляваното на процента поскъпване може да стане единствено за сметка на „Булгаргаз". Другите два фактора, които влияят на цената на газа, са свързани с котировките на горивата и с договорите за доставка и те не могат да се изменят, уточни той.

Днес председателят на регулатора каза, че независимо от това какво ще е увеличението на природния газ, цената на парното отопление няма да е по-висока от тази през зимата на 2009 г. По думите му увеличението при електроенергията ще бъде в рамките на 2%.

Според синдикатите "Булгаргаз" има много несъбираеми вземания и държавата трябва да намери механизъм този въпрос да бъде решен.
Семерджиев не се съгласи изцяло с тази теза. Той смята, че ако се увеличи събираемостта, „Булгаргаз" ще има по-големи възможности да отлага поскъпването.

Синдикатите предупредиха, че голямо увеличение на цената ще предизвика фалити на предприятия, инфлация и рязко поскъпване на основни стоки и услуги.

Според Мика Зайкова от КТ „Подкрепа" потребителят, който не използва парно, ще дава с 15% повече пари за месечната си издръжка, а за потребителя на парно ще се натрупат от 15 до 20% повече средства за сметки заради поскъпването на топлото.

Синдикатите дори предложиха да се преразгледат отношенията между "Булгаргаз" и фирмите-посредници, които свързват дружеството с "Газпром", тъй като те получават големи комисионни. Намаляването на тези суми ще осигури средства за компенсиране на разликата с досегашните цени и поисканото поскъпване, твърдят синдикалисти.

„Булгаргаз" купува при по-висока цена газа, но дружеството не може да го продава на загуба, тъй като това би било недопустимо субсидиране", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той допълни, че цената на газа се увеличава за всички в региона.


Занапред отделните хора и семейства, които получават целеви помощи, ще трябва да декларират и вида на ползваното от тях отопление. За това се разбраха социалните партньори. Механизмът на изплащане на целевата помощ ще бъде в зависимост от вида на ползвания енергоносител, като единствено при отопление с топлоенергия помощите ще се превеждат на съответните топлофикационни дружества.