С промени в Закона за здравето депутатите измениха Закона за закрила на детето, където добавиха тази забрана. Така Народното събрание прие напълно  промените, свързани с ограниченията за пушене на второ четене, съобщи БТА.

Досега деца между 14- и 18-годишна възраст можеха да посещават нощни заведения след 22.00 часа с придружител. С приетата промяна, дори да има по-възрастен с тях, те няма да имат право да влизат в нощните заведения, в които се пуши.

С промените в Закона за здравето, приети по-рано през тази седмица, парламентът забрани деца до 18-годишна възраст да влизат във всички кафенета, в които се пуши, както и в обособените части за пушачи в по-големите заведения. С измененията се даде възможност на собствениците на заведения с площ до 50 кв. м сами да решават дали клиентите могат да пушат, или не, а в по-големите заведения трябва да има обособени части за пушачите, които трябва да са по-малки от половината от общата площ.
Глобата ще е от 200 до 800 лева.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения.

В сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите могат да определят със заповед специални самостоятелни помещения, които са предназначени само за пушене.

Вчера окончателното гласуване на промените бе прекъснато заради гаф на депутатите. Оказа се, че те приемат децата да не могат да влизат в кафенета, в които се пуши, без да се съобразят с факта, че е разрешено присъствието им в дискотеки, макар и с придружител. Именно това наложи спешно да бъде приета и промяната, с която на младежите се забранява да влизат в нощни заведения дори с тях да има по-възрастен човек.