В района, където един ден този проект може да види бял свят,  в момента има само един изоставен магазин за дрехи. Мястото е на около 200 м от срутените кули-близнаци на Световния търговски център, където на 11 септември 2001 г. загинаха около 3000 души. Но имам Фейсал Абдул Рауф, който ръководи мюсюлманската организация, стояща зад проекта, действа активно този център на няколко нива да се издигне един ден в сърцето на Манхатън. Според него проектът ще промени начина, по който американците възприемат мюсюлманите. Имамът говори за джамия, заедно със спортна и театрална зала и може би детски ясли.

Американските мюсюлмани все повече са сочени с пръст, както от общественото мнение, така и от службите за сигурност, като виновници за терористични актове.
Опитът за атентат с кола-бомба на "Таймс скуеър" на 1 май, чийто предполагаем извършител е американец - мюсюлманин от пакистански произход, накара законодателите в Конгреса да предложат нов закон, с който хората, заподозрени във връзки с терористични организации да бъдат лишени от американско гражданство.

Построяването на джамия и мюсюлмански културен център в идеалния център на Ню Йорк би могло, според имама, да допринесе за сближаването на мюсюлманския свят и Запада. Но поради избора на мястото, на две крачки от "Кота нула", проектът се възприема повече като провокация.
Други смятат, че идеята е все едно да построиш германски културен център в Аушвиц.

По повод критиките, на които е подложен, имамът уверява, че иска да създаде "американско-мюсюлманска идентичност". Според него, проектът може да струва между 105 и 140 милиона долара.

"Има около един милиард мюсюлмани в света. Не всички са терористи!", възмущава се Мохамед-Икбал Хосеин Чоудхури, имигрант от Бангладеш, който има будка за вестници от другата страна на улицата.