Визи все още съществуват за България, Румъния и Чехия, припомнят от българската пресслужба на ЕП, цитирани от БТА. 

В края на миналата година ЕС заплаши, че ако Канада не премехне изискването за входни визи за чешки граждани, съюзът ще наложи визов режим за канадските дипломати. Канада от своя страна аргументира решението си да изисква визи с нарасналия брой молби за убежище, подадени от роми от Чехия.

В резолюция, приета по повод днешната среща на високо равнище ЕС-Канада депутатите отново изразяват своята загриженост, че северноамериканската държава все още изисква визи за гражданите на Чехия, Румъния и България. Те призовават за "възможно най-бързо премахване на тези изисквания".

Депутатите считат, че днешната среща на високо равнище ЕС-Канада в Брюксел предоставя "добра възможност за ускоряване" на преговорите за всеобхватно икономическо и търговско споразумение ЕС-Канада, което според тях е "основополагащо" за икономическите отношения между двете страни.

Членовете на Европейския парламент освен това припомнят неговата загриженост по повод споразумението между ЕС и Канада за данните на регистрираните пътници, което трябва да бъде надлежно разгледано преди евродепутатите да дадат своето одобрение.