Този ангажимент е поел вицепремиерът Симеон Дянков пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС),  каза пред журналисти председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той участва в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По думите му няма да се пипат трите основни данъка - корпоративния данък (данък върху печалбата), данъка върху доходите върху физическите лица и ДДС.

Миналата седмица бе лансирана идеята за увеличаване на ДДС до 23-24%.

По думите на Симеонов вицепремиерът Дянков е дал гаранции, че ДДС няма да се вдига и ако това евентуално стане, ще "бъде вързано с неговата оставка".
По-рано вицепремиерът Симеон Дянков заяви пред БНР, че 80% е вероятността ДДС да не бъде повиши.

Предвижда се друга сериозна мярка - 20% съкращаване на разходите в администрацията до края на годината, каза още Симеонов след заседанието на НСТС. Досега на дневен ред бяха съкращения с 10%. От 10 на 20 на сто трябва да се повиши процентът на съкращения в държавната администрация, за да не се вдига ДДС на 25 процента, е обяснил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Допълнително ще бъде направен анализ за отделните сектори и възможностите за съкращения в различните ведомства и структури. С приемането на тази мярка Министерството на финансите се ангажира да няма увеличение на данъците до края на тази година, се посочва в съобщението на МС.
В публичния сектор служителите, които ще бъдат засегнати от първата вълна на съкращенията, ще бъдат тези, които имат нарушения на работата или престъпления, предадени на прокуратурата, уточни председателят на БТПП. По думите му втората вълна ще засегне тези, които нищо не са направили или са направили много малко за периода, в който са им давали заплатата.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев изтъкна, че има ведомства, където съкращенията ще нарушат технологичната връзка, но има и "такива юнаци, които ако ги питате не могат да обяснят какво работят", съобщи БГНЕС. Администрацията се е увеличила страхотно, каза още той. Именно поради тази причина синдикатите ще вземат участие в Съвета по административна реформа към финансовия министър Симеон Дянков. Може повече пари да дойдат, ако приложим мерките, коментира той.

Решенията в НТСТ ще се гласуват на заседанието на Министерски съвет в сряда. Тогава се очаква да се вземе окончателно решение и за болничните - дали единият ден от първите три да е за сметка на работника.

Вижте видео от изявлението на К.Тренчев