Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Той съобщи още, че в хода на операцията се изземват шест автомобила, на стойност около 1,5 милиона лева.
Сред тях има луксозни марки – „Туарег”, „Порше”, 2 броя „Ягуар”. Установено е, че луксозният автомобил „Туарег” е регистриран като „баничарка”, за да бъде източено ДДС, каза Цветанов.
На Аерогара-София е задържан лидерът на престъпната структура 29-годишният Б.М., съобщиха от пресцентъра на МВР. Групата, базирана в Гоце Делчев се е занимавала с незаконен хазарт, изнудване, рекет, лихварство и пране на пари.

Трима от шестимата са криминално проявени. Едно от задържаните лица е с присъда – 5 години лишаване от свобода, условно, за фалшификации. Друг арестуван има 4 къщи по 250 квадрата в кв. „Бояна” в столицата. Трети притежава 4-етажна сграда в центъра на Гоце Делчев. При операцията са намерени множество нотариални актове на хора, документи за лихварство и незаконна банкова дейност.

Операцията тече, но фактът, че 25-26 годишни младежи карат скъпи коли, а нямат сериозен трудов доход предполага, че това са хора, които се занимават с незаконна дейност и участват в прането на пари, категоричен е министърът.
Участниците в престъпната структура, оперирала с огромни парични потоци и притежаваща имоти в София, планински и морски курорти не упражняват законна трудова дейност и не плащат данъци и осигуровки към държавата.

По информация на Дарик арестуваните са бизнесмените Ангел Ценкин-Лаури, Николай Камбов-Камбито, Борис Мавродиев, Витко Запрев, Атанас Бунов, както и босът на групировката в Гоцеделчевско Димитър Диамандиев.
Разследването освен за пране на пари е и за организиране на нелегални залози на т. нар. "черно тото".

Шестимата са задържани за 24 часа, като предстои повдигане на обвинения от прокуратурата. Работата по документиране на престъпната дейност продължава.

Вижте снимки от арестите

Вижте видео от акцията, предоставено от пресцентъра на МВР

Паралелно с операцията в Гоце Делчев, МВР провежда и спецакция "Фалшификаторите" във Велико Търново и Севлиево. При нея сутринта бяха обискирани 11 адреса и разпитани 12 души, а организаторът на мрежа за фалшиви винетки, бандероли и документи за самоличност Мирослав Станков е арестуван.