"Стартирахме операция Фалшификатори” във Велико Търново и региона и както споделят колегите, които участват в операцията от различните служби на МВР, попаднахме в пещерата на Али Баба. Това каза за „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
„Не мога да не поздравя работата на полицията във Велико Търново, защото в рамките на няколко часа тази сутрин разкриха едни от най-мащабните случаи на фалшифициране през последните години”, посочи министърът.

При операцията е арестуван Мирослав Станков, който от 2008 г. е обявен за издирване за отклонение от пробация, посочи Цветан Цветанов. В дома на Станков във Велико Търново са открити фалшификати и заготовки на винетки, бандероли, фалшиви лични документи, фалшиви български левове, открита е предпечатна подготовка на банкноти от 20 лева, както и 6 негови различни документи за самоличност, т.е. той се е движил с 6 различни самоличности.
Проверени са 11 адреса, а 12 души са разпитвани за съпричастност към организираната престъпна група, ръководена от Станков.
Намерени са огромни суми пари, които в момента се броят, и вероятно са от осъществяваната търговска дейност, коментира вътрешният министър.
Само от първите три месеца на годината приходите от продажба винетки са 117 млн. лв. (за сравнение - за цялата 2008 г. от продажба на винетки са получени 200 млн. лв.), подчерта Цветанов.

Действията на полицията продължават, включително и в Севлиево. В стария авторемонтен завод в града са задържани голямо количество произведени фалшиви винетки. Министър Цветанов уточни, че при операцията на ГДБОП и местната полиция в специално пригодена работилница, разположена в завода, са открити и 2 машини за печат, както и готови заготовки за отпечатване на фалшиви винетки.

Миналата седмица МВР, ДАНС, Националната следствена служба и НАП, под ръководството на Прокуратурата, стартираха операция „Недосегаемите”. Обект на операцията бяха организации за пране на пари и данъчни престъпления в мащабни размери. Дейността на престъпните структури е ощетявала бюджета на държавата с милиони, заявиха тогава от МВР.

Вижте снимки от операцията във Велико Търново


Вижте видео от операцията "Фалшификатори", предоставено от пресцентъра на МВР