Това стана ясно след срещата му с организации за защита на животните, която е била по разпореждане на премиера Бойко Борисов по повод случай с кучето с отрязаните лапички в Дряново, предаде "Фокус".

Обсъжда се вариант наказанието да бъде от 1 до 5 години лишаване от свобода, според европейската практика. При всички случаи ще държим да има ефективно наказание, каза министърът.
„С последния случай на отрязаните крака на кучето в Дряново нещата стигнаха до точката, в която трябва да реагираме като общество. В крайна сметка възпитаваме деца и даваме пример на следващите поколения. Това е поредната демонстрация на проява на жестокост към животните”, коментира министърът.

Промените в НК ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват с неправителствните организации и НВМС, юристи от МЗХ, депутати.

Ежемесечно в България има сигнали за садистични сигнали с животни, обясниха от неправителствените организации. Често става дума за обесени кучета и котки. Иначе няма официална статистика колко са случаите на човешката жестокост към животните, казаха от земеделското министерство.

Министър Найденов повдигна и темата за бездомните животни. Има кметове в страната, които не работят изобщо по този проблем, смята той.
„Затова ще разпоредя на директора на НВМС след празниците да започнат проверки и да санкционират кметове, които не изпълняват закона за защита на животните”, каза министърът.
Общините нямат адекватни програми за справяне с проблема за бездомните кучета, каза още той.

Случаят с отрязаните лапи на Мима

Вчера фондация „Четири лапи” поиска съдействието и на министрите Цветан Цветанов и Маргарита Попова за инкриминиране на проявите на жестокост към животни. Последният случай на проява на жестокост към животно е случаят с 5-годишното куче Мима в Дряново, на което садист отряза четирите лапички.

За уличното куче се грижел бащата на Добромир Дончев от Дряново, пише в. "Труд". Взел го да му пази вилата извън града. Преди време видял, че единият крак на кучето липсва и помислил, че животното е пострадало докато обикаля из горите. Но преди две седмици стопанинът открил кучето в безпомощно състояние - и другите му три крака били отсечени. Окървавеното животно било в шок, прехапало езика си от болка. Пряка опасност за живота на Мима няма, защото навреме е заведена на ветеринар, но тя не може да се изправи и е принудена е да лежи само по гръб.

След случая жена от Русе заяви, че ще отглежда осакатеното животно, като едно от условията е да не го евтанизира, тъй като ще се търси възможност за поставяне на протези на кучето, каза областният координатор на националната мрежа "Справедливост за животните" Пенчо Рашков, цитиран от БНР.

По думите му към 500 дряновци до момента са подкрепили подписката с искане за инкриминиране на деянията на хора, причинили страдания или смърт на животно.
Петицията, която ще бъде изпратена до държавните власти и неправителствени организации, набира поддръжници и в интернет. В социалната мрежа "Фейсбук" над 160 000 души са се присъединили към искането за затвор за злосторника, отсякъл лапите на кучето. Неговата самоличност не е разкрита, макар че стопанинът на животното казва, че знае кой е, но не може да го докаже.