По първоначални данни терористичните атаки са извършени от жени камикадзе, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ), предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Първият взрив е бил на станция „Лубянка” в 6 часа 52 минути българско време. Точно там се намира бившата сграда на КГБ, където сега се помещава ФСБ. По последни данни убитите там са 23 души, повечето от които в мотриса, останалите на перона, съобщи агенция РИА Новости, която се позова на ръководителя на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия Ирина Андрианова, предаде "Фокус".
Има данни за десетки ранени. При 70% от тях травмите са тежки. Според очевидци взривът избухнал, когато влакът спрял на перона и пътниците започнали да слизат. Все още има хора, които са в неизвестност.

Мощността на взрива на "Лубянка“ е около 3 кг тротилов еквивалент, жената се е взривал вътре във втори вагон, съобщи пред РИА “Новости“ московският прокурор Юрий Сьомин.
Той уточни, че такава е била мощността и при втория взрив, станал в 8,40 на станция "Парк на културата". 14 души са загинали там.

Говорителят на следствения комитет при руската прокуратура Владимир Маркин съобщи, цитиран от ИТАР-ТАСС, че при атентате е използван пластичен експлозив.
По думите на Маркин самоличността на двете жени не е установена. "Единственото, което можем да кажем, е, че жената камикадзе на станция "Парк на културата" е била с черна коса. Тя е детонирала колан с експлозиви", добави той.

Малко по-късно се появи информация в някои медии, че са избухнали още два взрива в московското метро - на станциите "Проспект на мира" и "Беговия". Информацията бе опровергана от столичната милиция. Оттам уточниха, че всички станции на столичното метро се претърсват от кинолози с обучени за издирване на взривове кучета. До момента не са открити никакви други взривни устройства. Над 200 души участват в спасителната операция с 59 единици техника.

В Посолството на България в Москва не е постъпвала официална информация за български граждани сред загиналите и пострадалите, съобщи пред "Фокус" Вера Шатилова, прессекретар на дипломатическата мисия на България в Москва. 
„Все още е твърде рано, самите руски компетентни органи не са установили точно число на загиналите и пострадалите”, каза тя. На въпрос каква е обстановката в Москва тя отговори: „Общо взето – паника”.

Властите в Москва се обърнаха към жителите на града с молба да се въздържат от пътувания в центъра на столицата заради взривовете на две метростанции.
Взривовете практически парализираха движението в центъра на столицата, където от сутринта по улиците фучат линейки и автомобили на министерството на извънредните ситуации.

През август 2004 г. терорист камикадзе се взриви пред станция на метрото в центъра на града, убивайки десетима. Отговорност за нападението тогава поеха чеченските сепаратисти. CNN съобщи днес, че и за сегашните два взрива е поета отговорност от сайт, свързан с чеченски сепаратисти. Засега няма потвърждение на информацията.

Междувременно един човек загина, двама бяха ранени при експлозия на бомба в Атина тази нощ, съобщиха световните агенции, предаде БТА. Взривното устройство избухнало пред сграда на Гръцката мениджърска асоциация, частна организация с нестопанска цел, в квартал Патисия.

15-годишен младеж от Афганистан загинал на място, а 10-годишната му сестра и майка им били ранени. Момичето било откарано в болницата в критично състояние. Майката, на 44 години, получила по-леки наранявания. Според разследването семейството имигранти идвало всяка вечер в квартала, за да рови в кофите за боклук.
"Младежът вероятно е открил чантата, в която била поставена бомбата, и при отварянето тя експлодирала", се посочва в полицейско комюнике, цитирано от Франс прес.

При експлозията пострадали няколко околни сгради и паркирани наблизо автомобили. Агенциите отбелязват, че за разлика от предишни подобни атентати срещу обществени сгради или посолства в Атина и Солун, този път не е имало предупреждение по телефона за предстояща експлозия. Това е също първият атентат от години, при който има жертви.
Наш дълг е убийците да бъдат задържани и изправени пред правосъдието, заяви министърът за гражданска защита на Гърция Михалис Хрисохоидис, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”.

По-късно полицията е обезвредила две взривни устройства, заложени в Солун, съобщи гръцкият интернет сайт Нюз ин, цитиран от "Фокус". Полицейски екипи за обезвреждане на взривни механизми са открили два сака с взривни механизми – единият пред магазин за детски играчки, а другият – пред банков клон. Бомбите са били обезвредени успешно.

Вижте снимки от метрото в Москва