Това става, когато повече от 20 часа духа силен североизточен вятър. Такова явление по нашето крайбрежие не е имало от  30 години. Нивото на морската вода се е покачило с близо метър и заля плажа и пристанищни кейове, предаде БНТ.

Морската стихия вдигна близо 5-метрови вълни и е разрушила десетки рибарски лодки и две бунгала с инвентар на рибарите в Каварна, съобщи Сунай Хашимов, собственик на пострадал от вълните дървен плавателен съд. Други две лодки, вързани на буна 3 под нос Чиракман, са изчезнали в морето. Според дългогодишния рибар Николай Манолов вълните никога досега не са достигали бараките им, построени край морския клуб в града. По негови сметки стотици кубически метри с чакъл и пясък са затрупали рибарското селище, а също и съдовете, които вълните не са успели да разрушат.

Вълнение на морето със сила 7-8 бала разби лодки в рибарското селище край Шабла и отнесе други, съобщи за БТА кметът на общината Красимир Кръстев. По думите му вълните са толкова високи, че на моменти докосват естакадата срещу фара на носа, издигната на осем метра от морската повърхност. Морската стихия е нанесла поражения на яхти и инвентар и на морския клуб във ваканционното селище "Русалка", предаде БТА.

Шест рибарски лодки са били потопени от приливни вълни и на пристана в Балчик. Близо 5-метрови вълни са заливали крайбрежната алея и са нанесли сериозни щети на ресторант в района.
Рибари споделят, че нивото на морето се е качило и не помнят такива поразии по лодките и инвентара си.
Високите вълни създават и сериозни проблеми по крайбрежието в района на Крапец и Езерец. Само за две години прибоят отне 5-6 м навътре брегова ивица в района, каза още кметът на Шабла. От офиса на Морска администрация в Балчик тази сутрин са предупредили собствениците на лодки и яхти да ги укрепят или изтеглят на безопасно място.

Покачването нивото на морето в Балчик е рядко явление. За последен път по-сериозна аномалия бе наблюдавана през пролетта на 2007 г., когато в рамките на два часа морето в Балчик ритмично се е отдръпвало от брега с около 15 метра навътре, предаде “Фокус”.

Бурен вятър и огромни четириметрови вълни започнаха да рушат крайбрежната алея във Варна. Градът е почти блокирана от обилния снеговалеж.

Високи приливни вълни повдигнати от силен североизточен вятър скъса и дига в Поморие и заплаши да залее цял квартал в града, предаде БНТ.

Според изчисления на Института по океанология при БАН най-голямото отклонение на морското ниво тази сутрин е било около 5.13 ч. - над 60 см. Според директора на института Атанас Палазов североизточният вятър провокирал т.нар. нагонни явления, които не били нещо необичайно. Той смята, че е изключено земетресението в Турция вчера да е провокирало високата приливна вълна в Балчик. Специалистите от БАН определят явлението с научния термин сейша.

Вижте снимки