Това постанови петчленен състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от съдия Иво Харамлийски, съобщи Дарик. Трагедията се разигра на 4 февруари 2009 година в село Осиково.

Присъдата бе произнесена след продължилите над 5 часа заключителни пледоарии и приемане на веществени доказателства по делото. Съдът постанови още Манчо Панюков да плати граждански искове за смъртта на двете си деца, на жена си Биляна и на пострадалите при пожара над 280 000 лв. ведно с лихвите от датата на престъплението до пълното изплащане.

За първи път от началото на процеса Манчо Панюков поиска да дава обяснения, но без присъствието на журналисти. Съдия Харамлийски уважи искането му, като от заседанието бяха отстранени и съдебните охранители, тъй като нито един от тях няма достъп до класифицирана информация.

За мен е без значение какво ще реши обвинението, животът ми вече няма смисъл, бяха единствените думи на Манчо Панюков, казани пред репортерите в залата.

Прокурорът по делото Роза Мавродиева поиска доживотен затвор без право на замяна. Пред съда държавният обвинител заяви, че престъплението Панюков е извършил с особена ярост, садизъм и хладнокръвие, което го характеризира като жесток човек. 

Срещу тези думи на прокурор Мавродиева в съдебната зала възропта защитникът на Манчо Панюков - адвокат Красимир Дуков. Той изтъкна, че случаят е твърде тежък, за да може с повърхностно отношение да се реши съдбата на подсъдимия. Адвокат Дуков поиска по делото да бъде назначена поредна експертиза относно обстойно да обследва психологическото състояние на Манчо Панюков. Надявам се на следващата инстанция съдът да прецени реално фактите. Никой не го е видял как убива децата си, признал го е сам, допълни защитникът.

Заседанието бе гледано при закрити врата по желание на обвиняемия, който заяви, че желае да даде обяснение пред съда, но това да стане в отсъствието на журналисти и други хора в залата.

Присъдата може да бъде обжалвана в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.