Инициативата е планирана за началото на април като ще продължи 3 месеца. Това съобщи заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, цитиран от Дарик радио. По думите му целта е да се съберат минимум 200 000 подписа, както е по закон, и да се предизвикат дебати в Народното събрание.

Костадинов допълни, че не трябва казусът да бъде само в правомощието на НС и на правителството, а да се даде възможност на всички български граждани да вземат отношение. Според него, ако Турция влезе в ЕС, България ще изчезне. Аргументът му: 70 млн. турци, 10-та по големина и влияние икономика в света, най-силната армия на НАТО след американската и най-силната в Европа.

"Не трябва да забравяме, че всички съседи на Турция се притесняват от това, не виждам защо ние да не го правим", допълни зам.-председателят на движението.

От ВМРО са сигурни, че 90% от българите не искат Турция в ЕС.

През декември избухна политически скандал, след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще организира референдум за новините на турски език по БНТ. Първоначално премерът Бойко Борисов съобщи, че подкрепя идеята. След като последва остра реакция от Турция обаче, а президентът Георги Първанов заяви, че премиерът е попаднал в капана на "Атака",  той призна, че е бил подведен и оттегли подкрепата си за референдума.