Цените ще се определят от общинските съвети, ще важат за превозвачите на съответната територия и ще се актуализират поне веднъж годишно. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Задължението тарифите да се обявяват на подходящо място в автомобила не е достатъчно да бъдат защитени интересите на потребителите, смятат вносителите на промяната, според които клиентите не винаги са способни веднага да преценят услугата и да направят избор. Промяната се налага заради множеството оплаквания от граждани.

Експерти от транспортното министерство обясниха пред "Дневник", че критериите за определяне на тарифите ще се запишат в наредба и ще зависят от средните разходи за гориво, резервните части, разходите за заплати и осигуровки на водачите. Ще се отчита и покупателната способност на населението в съответната община. Според представители на компаниите в сметките трябва да се включи и лизингът за автомобилите.

Председателят на Съюза на превозвачите Румен Крумов очаква след промяната компаниите с високи тарифи да отпаднат от пазара.
Прогнозата на Крумов за пределна цена в столицата е 1.50 лв. за километър.