През третото тримесечие спрямо същия период на 2008 година реалният спад на БВП е 5.4 процента. Това представлява подобрение на този показател, спрямо оценките, дадени през ноември. Експресните оценки на БВП за трето тримесечие на 2009 година тогава показаха спад на икономиката с 5.8% спрямо съответния период на предходната година.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви, че тази година БВП на България ще се свие с 4.9% - вместо прогнозираните досега 6.3% спад. На този етап НСИ не дава данни спрямо предходното тримесечие. Данните за тримесечието показват увеличение на добавената стойност в аграрния сектор с 2.3%, докато добавената стойност, създадена от промишлеността и услугите бележат спад съответно с 6.0 и 5.1 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година.

През деветте месеца на годината индустриалният сектор създава 31,1 процента от добавената стойност на икономиката, което показва запазване на относителния дял на сектора в сравнение с деветмесечието на 2008 година. Реалното намаление на създадената добавена стойност от индустриалния сектор е 8,3 процента.

Секторът на услугите бележи реално намаление от 0,7 процента. Аграрният сектор намалява производствената си активност през деветмесечието на 2009 г. реално с 1,4 процента спрямо същия период на 2008 година.