Това предупреди на среща с ръководствата на общината и комплекса и експерти от МОСВ зам.-министърът Евдокия Манева. Според нея има да се решават няколко временни мерки за ограничаване емисиите от серен диоксид в атмосферния въздух над града, предаде БТА.
Манева предложи още през тази седмица в МОСВ експерти от министерството и ОЦК да обсъдят допустимия праг за годишно и месечно производство на олово без то да нанася големи финансови щети на металургичното предприятие.
От РИОСВ - Хасково посочиха данни, че за деветмесечието на тази година допустимите концентрации на кадмий и олово са били 3,9 пъти над пределните и по закон инспекцията може да ограничи дейността на оловно производство. Това е и нашата официална позиция - свиване капацитета на това производство и влизане в пределно допустимите норми до въвеждането в експлоатация на новите мощности на оловно и цинково производство в ОЦК, изрази позицията на общината кметът Хасан Азис.
По данни на екоотдела на администрацията за деветте месеца на годината ОЦК е обгазявал Кърджали и околните села с наднормени количества серен диоксид 143 пъти, при допустими 24 за цяла една година.
Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова увери зам.-министър Манева, че защитните съоръжения срещу запрашаването ще бъдат въведени в експлоатация.
По-рано днес около 150 граждани от Крумовград, Кърджали, Златица, Чепеларе и Челопеч протестираха в София пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) срещу разрешаването за използване на цианидни технологии при добива на благородни метали, съобщиха от Гражданска коалиция “България без цианиди”, на които се позова "Фокус". Според коалицията, цианидните технологии застрашават здравето поне на 2 млн. души в страната. Протестиращите искат да бъдат преразгледани концесионните договори на добиващите фирми, да им бъдат отнети на разрешителните за добив чрез цианиди. Също така бе поискана оставката на Евдокия Манева, която от неправителствената организация считат за отговорна за разрешаването на използване на цианидни технологии.
Министър Нона Караджова се опита да увери протестиращите в безопасността на използваните цианидни технологии за живота на хората и пое ангажимент пред гражданите от Кърджали да посети двата комбината в града – ОЦК и ГОРУБСО АД, за обстойна проверка как изпълняват приложните си програми по Комплексното разрешително.
Получената гаранция обаче не удовлетвори исканията на Гражданската коалиция. Константин Дичев от организацията каза, че се очаква да излезе съдебно решение във връзка с разрешаването на цианидните технологии при добива на благородни метали. В случай, че решението не отговори на нашите очаквания, ще се обърнем към Европейския съд, допълни той.
През октомври Висшият експертен екологичен съвет предложи решение, с което се одобрява инвестиционно намерение за реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди в “ГОРУБСО - Кърджали” АД, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.  Инвестиционното намерение предвижда технология, чрез която се прилагат най-добрите налични техники за подобни практики в много страни в Европа и света, включително в страните от ЕС според екодиректива на ЕС за управление на отпадъците от добивната индустрия, припомнят от екоминистерството.
Караджова ще назначи и специална проверка за това как се спазват условията по издадените разрешителни за заустване на отпадъчни води и как работят очистните съоръжения по поречието на река Тополница, съобщиха още от МОСВ. Повод за проверката е предадена й днес петиция за „За чиста Марица”, подписана от 3 хиляди души, срещу замърсяването на Тополница, а с това и на река Марица, от минните предприятия в Средногорието във връзка с това, че подобно намерение за добив на злато от „Челопеч майнинг” ЕАД, е било одобрено през 2008 г. и от ексминистър Джевдет Чакъров.
Вижте снимки