Според разчетите тази мярка, която ще се прилага във всички страни на Европейския съюз, ще спестява годишно на всяко домакинство от 25 до 50 евро /в завсимост от размера му, а на икономиката на съюза - еквивалента на електрическото потребление на 11 милиона домакинства или 5 милиарда евро, които ще могат да бъдат вложени в европейската икономика.
Мащабната инциатива е част от изпълнението на обявения от Европейската комисия амбициозен план до 2020 г. емисиите на парникови газове в Европейския съюз да бъдат намалени с 20 на сто.
Използването на енергоспестяващи лампи ще намали тези емисии с 15 милиона тона годишно, изтъкнаха експертите. Зяманата на "нормалните" електрически лампи започва от утре, когато от пазара в Европейския съюз започват да се изтеглят лампите с мощност 100 вата.
Постепенно до края на 2012 г. ще бъдат изтеглени и лампите с по-малка мощност. Досега използваните електрически лампи ще бъдат заместени от подобрени с халогенна технология, от флуоресцентни, от лампи най-ново поколение, в които се използват светодиоди.