Федералният съдия Дени Чин издаде присъдата в днес в Ню Йорк.
Според решението на съда цялото имущество на Мадоф ще бъде конфискувано, включително няколко къщи, яхти, автомобили и парите по банкови сметки. Съпругата на Мадоф ще се лиши от 80 милиона долара, които оспорваше в съда.
Мадоф бе арестуван в края на миналата година, след като бе признал на синовете си, че неговата инвестиционна консултантска дейност е "голяма лъжа". Той се призна за виновен в злоупотреба с ценни книжа и по други обвинения през март, откогато е и задържан. Днес Мадоф се извини на семейството си и на жертвите от финансовата пирамида, която той създаде.
По-рано този месец над 100 жертви на Понци схема на Мадоф написаха писма до съдия Дени Чин, разказвайки как са загубили спестяванията си за цял живот и призоваха за възможно най-тежката присъда, която и бе обявена днес.
Понци схемата е наречена на италианския емигрант Чарлз Понци, създател на първата пирамида от този тип в края на 20-те години в САЩ. При Понци схемите на по-старите инвеститори се плаща с парите на новите клиенти. Измамата бе разкрита, когато започна масово теглене на средства, предизвикано от финансовата криза през есента.