Проектът ще да бъде внесен за гласуване от следващия парламент, съобщи директорът на НАПИ Янко Янков, цитиран от bTV.
"В Германия, например, рекламите са изнесени на минимум 40-50 метра. В Гърция те са разположени на над 300 метра. В Испания изобщо е забранено да се вижда реклама на пътя", съобщи той.
Янков уточни, че приходите за пътната агенция, която стопанисва републиканските пътища и магистрали, от тази дейност са нищожни. От близо 8000 рекламни табла годишно постъпват по-малко от 4 милиона лева. С тези средства може да се построи едва километър-два републикански път, пресметна шефът на пътната агенция.
В края на април, след удар в билборд на магистрала "Хемус", загинаха двама млади мъже. Единият от тях - 27-годишният Бисер Германски станал баща на дъщеричка само месец преди това.
Бащата на Бисер е бивш автомобилен инструктор и след катастрофата проучил всички обстоятелства. Според него причината за фаталния край е билбордът край магистралата.
"Причината е, че в този участък след дъжд се образува една рекичка. Там се образува аквапланинг. Колата явно е овладяна от момчето, което е карало, но билбордът е попречил, за да може тя да се претъркаля или да излезе от пътя", обяснява Милчо Германски.
Той разказва, че още преди погребението на сина му, от фирмата собственик на билборда вече са търсели възстановяване на щетите си. Дни след смъртта на Бисер негови приятели пътували от София към Правец. Отново валяло, а те намалили близо до участъка, където преди няколко дни е загинал той. Не им било трудно да го открият, защото минути преди това на същото място била станала нова катастрофа.
"Минахме покрай билборда и видяхме, че има пострадали. Бяха откарали вече момчетата. Падналият билборд преобръща колата през канавката, но всъщност тях това ги спасява, че той вече е бил паднал", разказва очевидката Теодора Петкова.
Близките на Бисер Германски и другия загинал настояват билбордовете да бъдат забранени и ще подемат кампания за това.