Внимавайте какво стои зад ниската цена и нека да останат празни лошите жилища.Това заяви Пламен Мирянов, председател на управителния съвет на Артекс Инженеринг на пресконференция за представяне на Наръчника на купувача на имот, който ще бъде раздаван на посетителите на изложение за недвижими имоти и съпътстващата го конференция на тема "Пазарът на имоти в България - възможности по време на криза", съобщи БЛИЦ.
Експерти в сферата на недвижимите имоти съветват хората, които искат да наемат или закупят жилище, да търсят качество на изгодна цена.
Маурисио Меса Гомес, регионален мениджър на Херчеса Интернационал за България и Румъния, лансира още една идея, която би била в помощ на потребителите. Той представи модела за спестовна сметка, който е пожънал изключителен успех в Испания. При него потребителите получават данъчни облекченияпри при полагане на усилия за по-продължително спестяване за първото си жилище. За въвеждането му се изисква регулаторна намеса от страна на държавата и ангажимент от страна на инвеститорите.
Петър Христов, изпълнителен директор на Велико Търново Дивелопмънт, призова за намеса на държавата в името на по-добра регулация на работата на ютилити монополите. Той апелира монополът над пазара да не се използва като инструмент за корупционни практики. Росен Плевнелиев, управител на Линднер Имобилиен Мениджмънт, призова държавата да бъде по-разумна и активна в действията си по справяне с кризата. Той прогнозира, че възстановяването ще отнеме време, през което трябва да се следва цялостна стратегия за развитие на икономиката. Мотор за надделяване на кризата могат да бъдат чуждестранните инвестиции и затова трябва да се мисли за тяхното насърчаване. Той посочи като пример развитието на индустриалните зони с ясно формулирани приоритети за стимулиране на определени индустрии.