Кузов получи условна присъда за педолифия, която бе постановена от Върховния касационен съд (ВКС) миналата седмица.
Председателят на парламента Георги Пирински се позова на текстове от Конституцията за отстраняването на депутата от законодателния орган, предаде БГНЕС. По тази причина решението не бе разисквано в пленарна зала.
За изгонването на Кузов гласуваха 178 народни представители, един депутат от "Атака" бе против, а двама от ОДС и Коалиция за България се въздържаха.
Владимир Кузов е жертва заради Европейския съюз, такова мнение изрази бившият му колега от „Атака” Ваню Хърков, който гласува против изгонването му. Хърков допълни, че скоро след обявяването на присъдата в частен разговор със заместник-председателя на парламента Любен Корнезов е било коментирано, че няма основание за такова решение. Корнезов обаче беше категоричен, че такъв разговор никога не е имало.
"Абсурд. Парламентът не може да каже дали един народен представител, включително и Кузов, дали е извършил престъпление или не е. Това е работа на съдебната власт. Има влязла в законна сила присъда. Който желае, може да сезира Конституционния съд, ако смята, че решението на нашия парламент е противоконституционно. Аз знам какво ще отговори, че е правилно нашето решение", категоричен бе Корнезов.
„Владимир Кузов е едно от ярките недоразумения в този парламент”, коментира пък бившият вътрешен министър Румен Петков, по чието време започна разследването срещу депутата.
След отзоваването на Кузов, парламентарната група на „Атака” ще се увеличи с един депутат, тъй като той беше избран за народен представител с листата на партията, но после беше изгонен и стана независим. Очаква се Надя Иванова да заеме мястото му, тъй като тя е следващата в листата на партията в 25 МИР в София.
Преди решението на ВКС две съдебни инстанции признаха за виновен Владимир Кузов за това, че през 2001 г. е извършвал хомосексуални действия с малолетния тогава Николай Кирилов и го осъдиха на три години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален "общ" режим. Мотивите на върховните съдии за смекчаване на наказанието са, че начинът на извършване на престъплението, не очертава завишена степен на обществена опасност на личността на подсъдимия.