Съдебните заседатели решиха, че няма достатъчно доказателства, които да свързват четиримата мъже със стрелбата срещу Политковская през 2006 г.
От братята от чеченски произход Джабраил и Ибрахим Махмудови бяха снети обвиненията за съучастие в убийството. Бившият полицай Сергей Хаджикурбанов беше оправдан по обвинението, че е помогнал на убиеца да избяга. За невинен беше признат и съденият по друго дело служител на руската служба за сигурност ФСБ Павел Рягузов, обвинен, че е дал на убиеца адреса на журналистката.
Самият извършител на престъплението обаче така и не беше съден, като има информация, че е все още на свобода, посочва ДПА.
Неуспехът на обвинението да постигне осъдителни присъди по делото за такова значимо престъпление, предизвикало бурни критики на Запад, че свободата на словото в Русия е застрашена, вероятно ще повдигне нови въпроси за руската правосъдна система, смята Ройтерс.
Юлия Сафина, която е прокурор по делото, каза, че решението на съда ще бъде обжалвано.
След като чуха оправдателните присъди, братята Махмудови се прегърнаха. Майка им, която присъстваше в съдебната зала, се разплака, а поддръжниците им извикаха "Браво!", съобщава Ройтерс.
"Слава Богу, че с милостта на всемогъщия съдебните заседатели издадоха правилната присъда", заяви Джабраил Махмудов, докато чакаше да бъде изведен от клетката, където бяха обвиняемите.
След оправдаването на подсъдимите синът на Политковская каза, че семейството ще уважи решението на съда. "Подкрепяме решението на съдебните заседатели, защото държавното обвинение не успя да ги убеди", заяви той.
Още преди днешното съдебно заседание роднините и колегите на убитата журналистка критикуваха прокуратурата, че не е съумяла да разнищи престъплението. През целия процес адвокатите на семейството на Политковская твърдяха, че подсъдимите са просто пионки и че истинските убийци, включително физическият извършител и поръчителят, са още на свобода.
Разследващата журналистка от вестник "Новая газета" Анна Политковская беше застреляна пред дома си в Москва на 7 октомври 2006 г. Убийството й предизвика загриженост на Запад за безопасността на журналистите в Русия, припомни Ройтерс.
Политковская е родена в Ню Йорк в семейство на дипломати. Завършва Московския държавен университет, след което се отдава на журналистическа кариера. Тя беше яростен критик на Владимир Путин, президент на Русия от 2000 до 2008 г. С репортажите си за Чечения, руските специални служби и корупцията по върховете на властта Политковская си спечели много врагове, особено след изявлението си, че агентите от службите са твърде корумпирани и че отвличанията на хора са рутинна практика. Докато работеше като журналистка, тя многократно е получавала заплахи, отбеляза Ройтерс.