Това каза зам.- председателят на вътрешната комисия в парламента Татяна Дончева, предаде БГНЕС.
Делото е образувано от справка на оперативен работник и е възложено от отстранения директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев.
Дончева допълни, че делото е свързано с определени действия на ДАНС за профилактиране на организирани престъпници и по него са използвани Специални разузнавателни средства.
Според нея това е очевидно тенденциозно водена разработка. Вместо да тръгнат от това каква класифицирана информация е изтекла, кой я е съхранявал, кой е работел по тази проблематика и с кой е имал връзки, и как чрез тези връзки се е стигнало до публичност на тази информация, те тръгват по обратния път, обясни Татяна Дончева. Когато попитахме коя е класифицираната информация, заради която правят всичко това, те казаха, че не знаят каква е тя.
Според Дончева не е ясно материалите, които са събирани по делото, по какъв начин се връзват с повода, по който то е образувано. Попитана какво е обяснението й, тя каза, че на група лица в ДАНС им е трябвал контрол върху медиите и това е благовиден повод да се образува формално правилна преписка, за да се завира в нея всичко, без за това да има ефективен контрол.
Второто обяснение е, че вероятно това не е направено несъзнателно поради липса на професионален опит или заблуда, а е извършено съзнателно, за да бъдат уличени едни лица вместо други.
По време на посещението в ДАНС във вторник председателят на Агенцията Петко Сертов е уверил депутатите, че делото е приключено, но не е архивирано. Владимир Писанчев е посочил, че преписката не е завършила. А Татяна Дончева обясни, че делото не е в архив, но има заключителна докладна.
На днешното заседание на вътрешната комисия Атанас Атанасов е поискал лично да се запознае с делото. Комисията е решила народните представители, посетили ДАНС вчера, да подготвят резюме на проверката, което ще бъде предоставено на останалите членове на Комисията, обясни председателят Минчо Спасов. Ако някои от депутатите от Комисията не е удовлетворен от резюмето, Комисията ще реши дали той да бъде упълномощен да се запознае лично с проверяваните вчера материали в ДАНС.
Татяна Дончева отбеляза, че подходът на вътрешната комисия при организиране на посещението в ДАНС е бил коректен и във вчерашната проверка е участвал и представител на партията на Атанас Атанасов.
Смятам, че г-н Атанасов гласува това решение, което беше коректно. А това, което прави сега, е некоректно, тъй като никой не крие какво е установено. Дончева допълни, че на всички членове на Комисията ще бъде предоставен протокол от срещите вчера, както и информационно резюме с допълнителен разказ за видяното.
Според Дончева при вчерашното посещение председателят на ДАНС е бил много коректен, предоставил е всичко и е организирал срещи с длъжностните лица.