В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в Съборната света литургия, отслужена от българския патриарх Неофит и Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, участваха и български митрополити и духовници от руската църковна делегация, придружаваща патриарх Кирил в тридневното му посещение у нас, посветено на 140 години от Руско-турската война.

Двамата патриарси в началото на службата бяха седнали на тронове в центъра на катедралата, а около тях бяха българските и руските духовници, участващи в Съборната света литургия. По време на литургията, патриарх Неофит и патриарх Кирил отправиха слова в храма, след което си размениха и подаръци.

Сред дошлите на литургията в патриаршеската катедрала бяха бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов и вярващи, дошли да отдадат почит на загиналите в Руско-турската освободителна война.

Московският патриарх и на цяла Русия ще има среща днес с президента Румен Радев, ще посети и руския храм "Св.Николай" в София, след което ще отпътува от България.