Мъжът уби 42-годишната Елена на 18 август 2017 г. посред бял ден в заведение в столичния кв. "Лагера" пред очите на приятелката й Таня и много други свидетели. Той изстреля пет куршума от упор в съпругата си. "Ще я убия, но развод няма да й дам", казал Венцислав Василев пред приятелката й.  

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на телефон 112 и ограничителна заповед не успяват да спасят Елена от съпруга й, с когото се разделя преди време, но така и не се развеждат.  

Подсъдимият се призна за виновен и процесът протече по съкратената процедура, поради което наказанието на Василев бе намалено с една трета. Така е по закон. 

Освен за убийството на съпругата си Елена, което е извършил по начин опасен за околните, Венцислав Василев бе признат за виновен и за притежание на незаконно оръжие. Именно пистолетът, с който разстреля жена си. 

Мъжът трябва да плати общо 500 000 лева кръвнина на двете си деца.

В съдебната зала Василев обясни, че е убил Елена, защото искала да го лиши от двете му дъщери. Казала му - "ти нямаш деца". 

"Съжалявам за унищоженото семейство", заяви убиецът. 

Решението на градските магистрати обаче не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд.