Силната снежна буря „Джонас“, връхлетяла източните райони на САЩ през последните дни, може да струва на местните жители и бизнес до 3 милиарда долара, смятат експертите от аналитическото подразделение на рейтинговата агенция „Муудис“, предаде ТАСС.

Според специалистите , основната част от тези финансови загуби пада върху пропуснатите ползи. От тях местният бизнес се е лишил, понеже поради силните снеговалежи клиентите не са могли да получат стоки или да платят за услуги, затворени са били магазините, ресторантите и другите заведения. Освен това много служители, които не са могли да отидат на работа, са се лишили от заплата.

Броят на загиналите
в резултат на снежните бури в САЩ достигна 41 души, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус". По-рано се съобщаваше за 37 загинали.

Смъртни случаи са регистрирани във Вашингтон, Делауеър, Кентъки, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Каролина, Южна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Тенеси и Вирджиния.
Всички смъртни случаи са настъпили в резултат на автомобилни катастрофи, задушаване с отпадни автомобилни газове, както и инфаркти по време на почистване на сняг.

И днес федералните правителствени служби в столицата на САЩ са затворени, а училищата в града и предградията ще бъдат отворени най-рано в сряда. Камарата на представителите - долната камара на Конгреса - отложи всички гласувания за идната седмица.
Но Върховният съд ще заседава, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър каза, че общинските училища днес ще останат затворени, но общинските административни служби ще работят. Тя призова жителите на столицата да използват градския транспорт, да не карат колите си и да не се опитват да ги паркират по задръстените от сняг улици.

"Предстоят ни няколко дни почистване на снега. Ще си имаме работа със снега цялата седмица", каза тя.

Около 90 см сняг натрупа в столицата на САЩ.

Днес се възобновява движението на вашингтонското метро, с изключение на една линия, както и на повечето автобусни линии.