Коментирайки предприеманите от Букурещ мерки за приемане на въоръжени сили на САЩ и НАТО на румънска територия, говорителят Александър Лукашевич каза, че Румъния е готова по конюнктурни съображения "да принесе в жертва интересите на поддържането на стабилността" в Черноморския регион.

Говорителят каза, че Русия неведнъж е коментирала подобни стъпки на страни- членки на НАТО, като е посочвала, че те водят до излишна конфронтация и разходи.

"Съвсем очевидно е, че Русия не представлява никаква заплаха нито за Румъния, нито за някоя друга страна. Твърденията за отбранителния характер на предприеманите мерки от така наречената заплаха от Изток не издържат никаква критика", каза Лукашевич.

Това според него неволно води до извода, че румънското държавно ръководство с цел да повиши рейтинга си в очите на "презокеанските стратези" открито пренебрегва задълженията по основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г. за неразполагане на съществени военни сили на територията на нови страни членки на Алианса.

Преди дни стана ясно, че американският ескандрен миноносец "Джейсън Дънам" се е включил във военни учения в рамките на операция "Атлантическа решителност" в България и Румъния.

Военното командване на САЩ и НАТО провежда операцията за укрепване на сигурността на страните-членки на алианса с оглед на положението около Украйна, посочи ТАСС.