През октомври 2013 г. Софийският градски съд постанови 5-годишна ефективна присъда за Николова, въпреки че прокуратурата поиска само условно наказание.

През юни 2014 г. Софийският апелативен съд постанови оправдателни присъди и за трите обвиняеми, отменяйки 5-годишното ефективно наказание на Виолета Николова.

Виолета Николова е обвинена, че сама си е разписала 48 000 лева във вид на допълнително материално стимулиране. Цялото обвинение е за общо 53 000 лева, а останалите 5000 лева Николова е разпределила в края на 2011 г. между трима други служители на агенцията. Заедно с нея подсъдими по делото са шефът на дирекция „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” в Агенцията по вписванията Райна Иванова и финансовият контрольор Тотка Стоилова.

На първа инстанция Райна Иванова беше оправдана, а Тотка Стоилова получи условна присъда.

Прокуратурата протестира решението на апелативните магистрати пред Върховния касационен съд.

Сега върховните съдии отменят присъдите на САС и връщат делото за ново разглеждане.

"Подсъдимата Николова е съзнавала незаконосъобразността на заповедите, с които е определила суми за ДМС на себе си. Същите не са съгласувани за законосъобразност и за тях са били уведомени ограничен кръг служители", пише в решението на ВКС. 

Според върховните магистратите щом в наредбата, по която се разпределят стимулите за служители в Агенцията по вписванията, няма изрично описан ред за определяне на тези неразпределени бонуси, то той остава същият т.е. бонусът за Виолета Николова трябва да бъде определен от правосъдния министър.