Това заяви в парламента в декларация от името на ДПС зам.-председателят на парламентарната група на движението Станислав Анастасов.
Той продължи и днес да чете "живия летопис на политическата репресия" - имената на 334 уволнени от държавната администрация, съобщи БТА.

Анастасов дори обвини ръководството на РБ, че е вкарало своите избиратели в "тресавището на ксенофобията", съобщи БГНЕС.

Той цитира и изказване на съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, в което според него той е казал, че с Патриотичния фронт нямат никакви различия.

Депутатът заяви, че от ДПС са убедени, че 290 000 избиратели на РБ са истински демократи и обичат свободата, също както и избирателите на ДПС.

По думите му избирателите на блока не са гласували за Патриотичния фронт.

"Не бих се учудил, ако на следващите избори тези 290 000 истински демократи, обичащи свободата, потърсят друго автентично демократично политическо представителство, включително и в европейската либерална партия - ДПС", коментира той.

Станислав Анастасов се закани да продължи с четенето на имената на уволнените и следващата сряда.

Той добави, че ще връчи списъка на Радан Кънев.
Вчера Кънев поиска списъка с уволнените и каза, че ще обиколи с него министерствата, за да разбере дали са освободени несправедливо.
Той каза, че няма да търпят вечно РБ да бъде наричан ксенофобска формация, не само защото очевидно не е вярно, а защото е обида към стотици хиляди българи, които от самия Възродителен процес през мрачната зима на 1989-90 г. до ден днешен са били последователни противници на всяка форма на ксенофобска политика в България.

Вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова опроверга твърдението за създаден специален орган, който трябва да координира назначенията между четирите партии.

„Ставаше въпрос за механизъм за информиране”, обясни вицепремиерът и посочи, че с коалиционните партньори, преди да се състави правителство, са се разбрали да спазват принципа за конкурсност при назначенията и изискванията за професионални и образователни качества.

Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че „когато ГЕРБ влезе във властта, политическите уволнения и назначения придобиват характер на пандемия".

"Развихрят се от най-високо до най-ниско ниво. Вероятно затова за първи път предлагате да бъде създаден специален орган, който трябва да координира назначенията между четирите партии, за да има баланс между правителство”, обяви тя.

Според нея това е принос в управленските органи за създаване на политически супервайзър дали партиите са равноправно нахранени с власт. Тя предаде списък с над 570 политически уволнения и назначения, „за да провери дали правилно са раздадени порциите”.

"Реформаторите преядоха с власт, в министерството на икономиката назначават само баничари, футболисти и седесари", каза още Манолова, цитирана от OffNews.