За около 300 - 310 000 души става въпрос, на Дянков съм му разпоредил да ги компенсираме, това са социално слабите хора, каза премиерът.

Увеличението на цената тока е заради най-лобисткия и престъпен закон на Сергей Станишев и Ахмед Доган, напомни тезата на управляващите Борисов.

"Този най-лобистки, разбойнически, бих го нарекъл, закон от 2007 г. на тройната коалиция, довлече всичко до тук. Това, че ние, не наведнъж, трябваше още в първия ден да ги отрежеме докрай, на два пъти го направихме, защото това са само западни, много големи инвеститори. Неслучайно, понеже този закон е лобистки, са дошли всички най-големи компании в света да инвестират в соларни и ветропаркове, защото при цена 42 лева на "Козлодуй", на тях им се плаща 800 лева. Такъв закон са го направили и неслучайно само в рамките на месец идват над 12 000 мегавата, представяте ли си, ако не сме дошли ние, за да ги спрем, сега да имаме 12 000 мегавата. Цените щяха да отидат на триста процента", коментира Борисов.

От 1 юли цените на тока скочиха шоково с 13%, вместо с прогнозираните по-рано 10% главно заради добавката зелена енергия, обявиха от ДКВР. Промяната в размера на добавката се налага, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, много над прогнозите, направени миналата година. През май и юни има изключително интензивно изграждане и въвеждане на фотоволтаични централи, предизвикали допълнителни разплащания от НЕК, които не са предвидени в крайната цена.

Премиерът коментира и неделната акция на инициативния комитет за референдум за съдбата на АЕЦ-а в град Белене. Бойко Борисов подчерта, че виновен за проваленото строителството на атомната централа е само и единствено Сергей Станишев, предаде КРОСС.