ГЕРБ трябва да съставят кабинет, на следващи избори биха изгубили поне 150 000 гласа; тежестта на "Да, България" се е увеличила в последните две години, в сравнение с тази на ПП, затова там е по-логична лидерска оставка; заради "неможенето" на политическите партии не само "Величие", но и "знахари и баячки" ще влизат в парламента; притеснително е случващото се в някои европейски държави след евровота - това са част от тезите на политолози, анализатори, журналисти и експерти след изборите на 9 юни. 

Пред bTV политологът Даниел Смилов коментира, че победителят с немалка преднина пред останалите (ГЕРБ-СДС), както и преднината на втората политическа сила (ДПС) е бил очакван резултат. Голямата изненада според него обаче е била ниската избирателна активност. 

"30% избирателна активност никак не е достатъчна, за да кажем, че българите са активни. Обясненията за това са няколко. Първо - политиците трябва да разберат, че непрекъснатите избори не водят до някакъв по-добър резултат. Второ - политиците не изпълняват обещанията си и това демотивира избирателите", коментира преподавателят по европеистика в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Ингрид Шикова.

Смилов очаква да се се появи играч, който да покаже, че има голям вакуум". Плитологът проф. Росен Стоянов добави, че "не можем да се сърдим на избирателите, те не са виновни никога". А според политическия анализатор Георги Харизанов заради огромно неможене на политическите партии "да си продадат" идеите, не сам партии като "Величие" ще влизат в парламента, но и "на знахари и баячки". 

Възможните ходове на ГЕРБ

Според Смилов и Харизанов ГЕРБ има задължението да изготви правителство и на всяка цена да има управление. "На едни следващи избори за първото място може да не им е гарантирано", добави Даниел Смилов

"Пред ГЕРБ има три опции оттук-нататък. Първата е да не направят кабинет и пак на избори да ходим. В този случай те ще паднат с още 150 000 гласа и това ще ги превърне в средна партия. Голямата заплаха е, ако на есенни избори се появи Радев - тогава ГЕРБ не само ще паднат, но и ще бъдат отвяни наполовина от един Радев, който според социолозите може да вземе огромен вот. Втората опция е ГЕРБ да направят кабинет, да сложат начело някаква слаба фигура, един брюкселски апаратчик", коментира пред NOVA политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Такъв кабинет според него ще изкара между шест месеца и година "и пак се връщаме на избори от първи вариант". Третата единствена опция е да направят кабинет за четири години, да не се ходи на избори. Кабинетът обаче трябва да е магически, че да се хареса на хората, за да издържи цял мандат. За да го направят, трябва да усетят накъде духа вятърът и у нас, и в Европа. В момента започва ерата на Мелони и Льопен в Европа", добави Шкварек. Според него на "хард консервативен кабинет, европейски и отгоре, трябва да се сложи човек с авторитет, а не някакъв кух брюкселски апаратчик". 

Що се касае до ПП-ДБ, според доц. Смилов е логично загубилите да останат в опозиция.

Ролята на ДПС

Според журналиста Ружа Райчева първият мандат ще е като горещ картоф. "Има много желаещи да го хванат, но е трудно, особено след оставката на Христо Иванов, тъй като Борисов разчиташе на него като спойка. А сега е ред на Пеевски и едно такова правителство ще доведе до експлозия. ПП-ДБ удобно ще се върнат в опозиционерската си роля. Сега очаквам пак протести, недоволство от страна на хората. Защото ако досега сглобката беше поносима, то бе заради ПП-ДБ в нея. Но ако сега тя стане чиста коалиция на ГЕРБ и ДПС с участието на ИТН, очаквам протести", заяви Райчева.

Политическият анализатор Веселин Стойнов пък отбеляза, че не става въпрос просто за ДПС, а за ДПС на Пеевски. "Вече сме стигнали до такава ситуация, че каквото и да е правителство е по-добре, отколкото никакво и пак избори. Така че мисля, че може да се преглътне едно такова правителство. Не бива да се надценява новата опозиция - правителството. Не мисля, че на жълтите павета ще излязат повече от 300 души", допълни той.

"Постоянният обект на протест в България е Пеевски, а не Борисов. Дори Борисов протестираше по едно време срещу Пеевски. Разбира се, че в момента Пеевски търси реванш и той е към онази дата - 2013 г. Той тогава беше демонизиран. И сега се случва криза на представителността. Всички партии са компрометирани и то заради това, че обещаното преди изборите не се случва след това. Това е класическа криза. И какво трябва да се направи? Европейският изход от тази ситуация е може би някакъв временен кабинет", смята политологът Румяна Коларова.

Според Ружа Райчева въпросът не е какво иска Пеевски, защото "той сега иска да си го върне на всички и затова иска всичко - въпросът е, че Борисов е в много неизгодна ситуация, тъй като ДПС е добър партньор, но ако е скрит, а сега трябва да се официализира бракът".  

Оставката на Христо Иванов 

"Много е важно това, което Христо Иванов направи вчера - подаде оставка. Той беше човекът, който добронамерено смяташе, че с ГЕРБ може нещо да се направи", коментира Даниел Смилов относно оттеглянето на лидера на "Да, България". 

"Чест прави на Христо Иванов, че си подаде оставката като политически лидер, макар че той най-малко логика имаше да го направи, тъй като най-малка щета е понесъл. Според мен тежестта на "Да, България" се е увеличила през последните две години, в сравнение с ПП, т.е. при ПП трябваше да видим лидерска оставка", пък смята Кристиян Шкварек.

Според журналиста Владимир Йончев оставката на Христо Иванов е била планирана и се готви от преди половин година - преди ротацията. "Така че, оставката няма връзка нито с ротацията, нито с изборните резултати. Доколкото ми е известно, Христо Иванов смята, че следващият лидер трябва да се роди сам, да излезе на повърхността и че той няма да подсказва кой да бъде", допълни главният редактор на OffNews. По думите му тази оставка е много голямо изпитание за "Да, България".

"Иванов е чист и много практичен човек. Сега какъв ще е тонът оттук-нататък, не знам", добави журналистът. 

Oтражението на евровота 

По темата за евровота преподавателят по европеистика в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Ингрид Шикова коментира пред bTV, че е притеснително това, което се случва в някои европейски държави след изборите.

"Няма голяма изненада относно Европейския парламент. Заровете са хвърлени и изборът е направен - както се казва. Добрата новина е, че имам солидно проевропейско мнозинство - ЕНП, социалистите и демократите, "Обнови Европа" и включително "Зелените". От друга страна обаче видяхме какво се случва с крайно десните партии - най-голямата тревога не е ЕП, а отражението на евровота върху всяка една европейска държава", поясни тя.

"Решенията не се взимат само от ЕП, но и от Съвета на Европа, където на една маса седят всички държавни лидери. Там до голяма степен се решават европейските политики и законодателни промени", поясни проф. Шикова. 

Тя следи поведението на френския президент Макрон. "Той е рисков играч. Мнозина твърдят, че това, което той направи във Франция след европейските избори, е покер. Други обаче смятат, че той прави това, за да спечели крайната десница. Трети са категорични, че това е самоубийство от негова страна", каза още тя.

Проф. Шикова коментира също така, че проевропейското мнозинства в ЕП е стабилно и евродепутатите ще съумеят да го запазят в следващите пет години. Тя отбеляза и факта, че в голяма част от европейските държави избирателната активност е била висока.

Подчерта също така, че големият победител в европейските избори е Джорджа Мелони, която затвърди убедително позициите си.