Подписката е до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на финансите и омбудсмана, предаде bTV.

325 служители на Агенция "Митници" и 313 - от Националната агенция за приходите са се подписали под нея, съобщи БГНЕС.

В нея служителите отбелязват, че освен неудобствата в личен план, преместването на централните управления във Велико Търново и Русе ще излезе многократно по-скъпо на бюджета.
Митничарите и данъчните смятат, че промяната ще наруши и работата на институциите.

Административната реформа, чиито инициатор е финансовият министър Симеон Дянков, бе обявена в края на април от премиера Бойко Борисов. По думите му сектор "Туризъм" към икономическото ведомство предстои да бъде преместена в Пловдив. Две други ключови министерски дейности – Агенция "Митници" и още една, за която ще има дебат, ще бъдат прехвърлени в Русе.

Градовете вече воюват помежду си коя от държавните агенции да приютят, заяви наскоро премиерът.

По думите на Дянков децентрализацията няма да е скъпа – ще струва по около 100-150 000 лева на агенция. За сметка на това икономическитата изгода щяла да е висока – съживяване на регионите чрез увеличаване на работните места в провинцията.

Депутати от ГЕРБ междувременно предложиха администрацията на сектора "Енергетика" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) да бъде преместена в Стара Загора. В града могат да бъдат още Агенцията за безопасност на храните, Агенцията по селекция и репродукция на
животновъдството, Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол и Националната служба по зърното, посочиха депутатите от ГЕРБ от Старозагорския регион.