Държавният глава подаде оставка заради скандал с плагиатство от български учен, като заяви, че не иска да разделя нацията. Миналата седмица докторантският съвет на университета Земелвайс отне докторското звание на Шмит, след като бе установено, че дисертацията му от 1992 г. е преписана, главно от труд на българския спортен изследовател и дипломат Николай Георгиев.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. От общо 215 страници в дисертацията му, 180 са взети от българина.

До избирането на нов президент от парламента, което трябва да стане до 30 дни, постът ще се заема от председателя на Държавното събрание Ласло Кьовер.

Управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан заяви, че преговаря с останалите четири представени в парламента партии за намирането на приемник на Шмит. Съгласно унгарското законодателство датата за избор на нов държавен глава се посочва от председателя на парламента.

Кандидатурите за върховния държавен пост трябва да бъдат подкрепени от най-малко от една пета от общо 386-те депутати. Избирането става чрез тайно гласуване, а избран е онзи кандидат, който получи не по-малко от две трети от гласовете. Ако това не стане, се насрочва втори тур, като победител в него е кандидатът, получил най-много гласове. Двата тура се провеждат в два последователни дни.

Новият държавен глава встъпва в длъжност на осмия ден след официалното обявяване на резултати от изборите.