С подадената молба искам да предизвикам дискусия за реалното положение, в което се намираме като политическа сила, заяви за БТА Прошко Прошков.

Общинският съветник от "Синята коалиция" в Столичния общински съвет заяви още, че партийната политика, водена в момента, го кара да е редови член на ДСБ, а не част от ръководството. По думите му ръководството на партията се е задълбочило в "апаратни игри", вместо да прецени реално защо партията върви надолу като изборни резултати.

"Започнахме преговори за коалиция със СДС, но тя би имала успех, ако не е коалиция на страха и отчаянието. Хората не искат да гласуват за субекти, които просто оцеляват", каза още Прошков. По думите му това демобилизира и младежите, които са симпатизанти на партията.

Прошков каза още, че партийният анализ на изборните резултати не е съвсем реалистичен. "След последните местни избори обявихме, че сме повторили резултатите, но при странни местни коалиции, това не може да е измерител за реалното ни състояние. В София сме на трето място, а в останалите градове - шести", посочи още общинският съветник от ДСБ.

Прошков, който беше кандидат за кмет на София от "Синята коалиция" на последните местни избори заяви още, че ДСБ не си дава реално сметка, защо и в последните избори върви само надолу. "Не е само мое мнение, а и на други партийни членове, че каузата ни в последните години е да прескочим четирите процента. Казваме на хората - гласувайте за нас - трябва да сме в парламента, за да има за кого да гласувате - това е параграф 22", допълни още той.

Прошков заяви още, че ще се отдаде на работата си като общински съветник в София, а не като партиен ръководител, защото смята, че ще е полезен в това. 

Преди да се кандидатира за кмет на столицата, Прошков беше кмет на район "Лозенец". Той беше издигнат за общ кандидат на Синята коалиция на кметските избори в столицата след вътрешни избори, които спечели срещу кандидата на СДС Владимир Кисьов. На вота за кметския пост в София Прошко Прошков остана трети след кандидата на Коалиция за България Георги Кадиев и кмета Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

  Друг бивш кандидат за кмет на София вчера подаде оставка от поста, който заема в Столичният общински съвет. Оставката си Владими Каролев от НДСВ обясни така: "Основната причина е, че не успях да подобря съществено резултатите на местните избори в София".