Законът стана причина за дипломатическа криза между Париж и Анкара. Анкара го определи като ограничаване на свободата на мнение.

"Конституционният съвет смята, че като наказва оспорването на съществуването и на юридическото определение за престъпления, които сам е признал и квалифицирал като такива, френският парламент нанася противоконституционна вреда на правото на свобода на мнение и на общуване", се казва в решението на Конституционния съвет, който е най-висшата юридическа инстанция на Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Законът трябваше да бъде подписан от президента Никола Саркози до края на месеца, но днес той нареди на правителството да бъде изготвен нов текст за геноцидите, съобщи Франс прес.

Ако беше влязъл в сила, то по силата му щяха да се налагат глоби до 45 000 евро, присъда до една година затвор или и двете на всеки, който отрича съществуването на геноциди.

Френският Сенат (горната камара на парламента) одобри закона на 23 януари, след като преди това текстът бе гласуван и от Националното събрание (долната камара) на 22 декември. 
Френски сенатори обжалваха пред Конституционния съвет на страната.
Геноцидът над арменците бе признат през 2001 г. от френския парламент.

Турция и Армения имат остри различия по отношение на събитията в Османската империя в периода 1915-1917 г.
Ереван твърди, че тогава са били избити 1,5 милиона арменци, докато според Турция жертвите са между 250 000 и 500 000 и тя категорично отхвърля тезата за геноцид.

Турция веднага приветства решението на френския Конституционен съд. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че правителството ще прецени дали да възобнови икономическите, политически и военни контакти с Франция след решението.

Давутоглу, който поздрави френския Конституционен съд за решението, посочи, че е била направена важна стъпка, предотвратяваща политизирането на историята. Той каза, че с взимането на решението за отхвърляне на закона, вредящ на имиджа на Франция, е била избегната вероятността за образуването на "пропаст" в отношенията между Анкара и Париж, информира турският телевизионен канал НТВ.

Турският външен министър добави, че с решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция е била създадена "добра възможност" за отношенията между турците и арменците.

НТВ цитира турския министър по европейските въпроси Егемен Багъш, който заявил, че Франция е избегнала допускането на "историческа грешка".
По думите му, "разумът е надделял над безразсъдството".  

Арменците във Франция организират протестни акции във връзка с решението на Конституционния съвет на Франция, предаде РИА Новости, позовавайки се на лидер на партия „Дашнакцутюн” Грач Варжапетян, съобщи "Фокус". „Арменците във Франция няма да се предадат, и в скоро време ще се проведат протести във връзка с това решение”, каза той в интервю за Обществената телевизия на Армения.