На срещата "на върха" през декември само Великобритания заяви категоричния си отказ от финансовия пакт заради предложения данък на банковите транзакции. Резерви изразиха Швеция и Унгария.

"Няма да приемем в сегашната му форма предложение, което поставя в опасност общностните методи в Европейския съюз", изтъкна Туск след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Припомняйки, че Варшава подкрепя "силно икономическо управление и е за бюджетна дисциплина" в ЕС, той посочи, че Полша е готова да поеме своите отговорности, но "при условие, че Варшава участва в процеса на взимане на решения".

В четвъртък Полша заплаши, че няма да подпише новия пакт за бюджетната дисциплина заради разногласията с Франция за участието на Варшава на срещите на еврозоната. "Полша трябва да бъде част от процеса на взимане на решения относно дейността и функционирането на бюджетния пакт. Ако установим, че приетите решения не ни гарантират истинска роля, няма да подпишем този пакт", отбеляза Туск.

Въпросът за участието в срещите на върха на еврозоната е едно от разногласията на срещата на европейските ръководители, на която трябва да бъде приет новият европейски договор за засилване на общата бюджетна дисциплина. Въпреки съпротивата на Франция, Полша е на мнение, че всички страни от ЕС, които един ден ще се присъединят към еврозоната, и онези, които ще подпишат бюджетния пакт, трябва да участват в заседанията на валутния съюз доколкото на тях се взимат решения, които ги засягат. Полша, която още не е член на еврозоната, се опасява, че валутният съюз без нея малко или много ще се превърне в отделно цяло извън 27-членния съюз.

В същото време от ЕК съобщиха, че подкрепят становището, че страните извън еврозоната трябва да бъдат поканени на заседанията на еврогрупата. Това заяви в отговор на въпрос днес говорителят на комисията Пиа Хансен. Тя добави, че ЕК вижда развитието на ЕС като общност от 27 равноправни държави. Вярваме, че решението на този въпрос ще бъде намерено тази вечер, допълни говорителят по повод започващия днес в Брюксел първи за годината извънреден Европейски съвет. Според източници от Съвета, предоставянето на страните извън еврозоната на статут на наблюдатели в заседанията на еврогрупата изглежда остава единственият въпрос без решение досега, преди очакваното пълно споразумение по европейския фискален пакт довечера.

България също е заявила желание да участва поне като наблюдател при срещите на страните от Еврозоната.

Междувременно наблюдателите коментират, че след избора на Марио Монти за премиер на Италия управлението на ЕС е поето от труимвират (Монти, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози) на мястото на дуото "Меркози".