Тленните останки на крал Михай бяха транспортирани с военен самолет и бяха посрещнати на летището в Букурещ "Хенри Коанда" от редица официални лица.

След кратка православна служба ковчегът беше откаран в курорта Синая, за да бъде изложен в двореца Пелеш.

Вижте снимки >>>


Михай е роден на 25 октомври 1921 г. в малък дворец, намиращ се наблизо.
Около 20.00 часа снощи тялото на покойния крал пристигна в Кралския дворец в Букурещ, където всички желаещи ще могат да отдадат последна почит на бившия суверен преди погребението му в кралското гробище в Куртя де Арджеш в събота.

В. "Журналул национал" пише, че стотици хора са посрещнали с аплодисменти траурната процесия в Букурещ и са скандирали "Крал Михай" и "Монархията ще спаси Румъния". Те носели портрети на бившия крал, цветя и румънски знамена с кралския герб.

Бившият крал, който управлява Румъния два пъти преди да бъде принуден да абдикира от комунистите през 1947 г., почина на 5 декември в Швейцария на 96-годишна възраст.

В. "Ромъния либера" посочва, че президентът Клаус Йоханис, председателите на двете камари на парламента Калин Попеску Таричану и Ливиу Драгня, премиерът Михай Тудосе, членове на кабинета и делегати от Молдова, както и редица дипломати, сред които американският посланик Ханс Клем и британският посланик Пол Брумел, са отдали последна почит на бившия монарх и са поднесли венци в двореца Пелеш.

Симеон Сакскобургготски заминава на поклонението на крал Михай >>>

В. "Адевърул" съобщава, че в събота сутринта ще се състои кратка религиозна служба в Тронната зала на Кралския дворец в Букурещ, след което погребалният кортеж ще премине по централните булеварди на Букурещ до Патриаршеската катедрала, където ще бъде отслужена погребална служба.

След това ковчегът ще бъде транспортиран с Кралския влак до Куртя де Арджеш - първата столица на румънската държава. Там траурната процесия ще продължи до Новата архиепископска и кралска катедрала, където в 18.40 часа ще се състои религиозната погребална церемония. Крал Михай ще бъде изпратен в последния си път с 21 топовни салюта.

Крал Михай преживя най-големите грешки на историята >>>

Тридневен траур в Румъния

В Румъния днес започва тридневен национален траур в памет на починалия миналата седмица бивш крал Михай Първи, съобщава в. "Гъндул".

Всички институции, централни и местни органи на властта, седалища на политически партии, синдикални и работодателски организации, културни и учебни заведения, пристанища, летища, гари, както и дипломатическите мисии на Румъния и плаващите под румънски флаг кораби, имат задължението да спуснат наполовина националния флаг. Това се отнася и за физическите лица, които са издигнали румънското знаме на жилищни сгради и други обекти.

Радио и телевизионните канали и културните институции ще адаптират програмата си съответно изискванията. Училищата и детските гради са получили препоръка да не провеждат празнични прояви.

В Букурещ по време на тридневния траур няма да бъдат запалени празничните светлини в знак на уважение към покойния монарх.