Идеята е тази забрана да обхване и полети от Европа - нещо, което ще предизвика логистичен хаос в най-натоварения въздушен коридор в света.

Близо 65 милиона души годишно пътуват между Европа и Северна Америка. Над 400 полета ежедневно свързват двата континента. Много от тези пасажери пътуват по работа и разчитат на електронните си устройства, за да работят по време на полет, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Авиопревозвачи казват, че е само въпрос на време забраната да бъде въведена, но това породи тревога сред представители на Европейския съюз, които искат да научат повече за евентуални нови заплахи, както и за смущенията, до които ще доведе този ход.

Не е ясно и доколко е безопасно да се държат в багажното отделение толкова много електроники с леснозапалими литиеви батерии.

Експерти казват, че е по-лесно да се активира бомба в пътническия салон и че е нужна по-малка взривна сила да се свали самолет, отколкото ако експлозивът се намира в багажното. Освен това чекираният багаж преминава през по-щателни проверки, отколкото ръчният.

Подобна забрана САЩ въведоха в края на март по отношение на самолети, идващи от 10 големи летища в Йордания, Египет, Турция, Саудитска Арабия, Мароко, Катар и ОАЕ. Забраната важи за полетите от Аман, Кувейт, Кайро, Истанбул, Джеда, Рияд, Казабланка, Доха, Дубай и Абу Даби.

Сериозно пострадаха близкоизточните авиолинии. Най-голямата авиокомпания в региона "Емирейтс" се оплака от голям спад в печалбите заради намалялото търсене на билети за САЩ и разходите по предоставяне на лаптопи по време на полет за някои пътници.

Великобритания последва примера на САЩ и въведе забрана за внасяне на лаптопи и таблети на полетите от Турция, Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул заяви днес, че също обмисля да наложи такава мярка, но отказа да назове причината.

"Като премиер, защитаващ нашата национална сигурност и интерес, трябва да бъда предпазлив и дискретен по въпросите в областта на националната сигурност. Моята работа не е да правя спекулативни коментари по медиите", каза Търнбул.

Австралия "ще работи в тясно сътрудничество с партньорите си по света" по безопасността на въздухоплаването.

Търнбул не каза дали класифицираната информация, която американският президент Доналд Тръмп е споделил преди дни с руски представители, е била доверена и на Австралия. Той увери, че двете страни обменят разузнавателна информация и не се притеснява, че друга страна би могла да има по-привилегирован достъп до американските разузнавателни данни от Австралия.