Илюстрован албум "Златната древност на Варна" излезе от печат по повод 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол. Той съдържа сто страници с богат снимков материал и ще бъде подаряван от Община Варна на партньори и гости на града. Албумът бе представен от кмета Иван Портних, който съобщи още, че е заснет рекламен филм, посветен на археологическия обект, предстои и валидиране на пощенска марка, по което местната администрация работи съвместно с Министерството на транспорта и съобщенията.

Годината, в която се отбелязва половинвековния юбилей от откриването на Варненския некропол, е белязана от няколко събития, припомни Портних. Кулминацията е Международната конференция "Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол", която започва утре в Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Изложба с фото пана, която е експонирана в сградата на Общината, е показана и в Народното събрание в София и пред дипломатическия корпус. Изготвена е и пътуваща изложба, която гостува в историческите музеи в страната. Миналата седмица златното съкровище от некропола е било тема на уебинар с представители на побратимения на Варна китайски град Нинбо и е предизвикало огромен интерес, съобщи още кметът.

Варненският некропол е открит от Райчо Маринов на 2 ноември през 1972 година. Находките са показани в археологическата експозиция на Регионалния исторически музей, която е най-голямата в страната, каза директорът на музея Игор Лазаренко. Тя е разположена на два етажа в представителната сграда на бившата девическа гимназия, превърната в музей поради огромния интерес към епохалното откритие.

Там вече може да се видят и находките от първия гроб от некропола, които след разкопките са били експонирани в Националния исторически музей в София и са показани във Варна само веднъж през 2006 г., сподели Лазаренко. "След като дълго време остават далеч от варненци, благодарение на съгласието на колегите от София и нашата настоятелност, те вече могат да се видят във временната експозиция, посветена на 50-годишината от откриването на некропола, а след това ще останат в музея в града", каза той.

Игор Лазаренко и д-р Владимир Славчев - експерт по праистория във Варненския музей, получиха от кмета Иван Портних юбилейни монети, изработени от монетния двор към Българската народна банка, по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света. "Това откритие поставя Варна на световната карта на уникалните археологически находки и е повод да благодаря на всички археолози, които в продължение на половин век проучват, съхраняват и популяризират Варненското съкровище", заяви Портних.