По думите му началото на социализацията на културно-историческата забележителност е поставено с проект, финансиран от община Варна, който трябва да приключи до края на ноември, предаде БТА.

В момента само 30-ина души са наясно къде точно се намира некрополът, където през 1972 година е открито най-старото обработено злато в света, каза Дичев.

Според него обектът би представлявал голям интерес не само за чуждите туристи, но и за българите.

От 2012 година теренът е държавна собственост, а от октомври тази година Министерски съвет предостави обекта за управление на общината в крайморския град, припомни Дичев.

Той уточни, че с настоящия проект се поставя само началото на социализацията на халколитния некропол. На следващия етап ще се кандидатства по оперативните програми за облагородяването на зоната и изграждането на информационен център.

Варненски некропол е намерен при случайни строителни работи в западната индустриална зона на Варна през 1972 г. Той се превърна в сензационно научно откритие, чието значение надхвърля значително границите на праисторията на съвременна България.

В резултат на проучванията досега (разкопките не са завършили – все още не са разкопани около 30% от предполагаемата територия) са открити 294 гроба. В 57 от тях липсва човешки скелет или кости, само в три от които е съсредоточена по-голямата част от златните предмети, както и най-представителните от другите видове находки. Отличителен белег за тези гробове са жезлите или скиптрите – символ на висша светска или духовна власт.

Други три гроба  са съдържали триизмерно изображение на човешко лице от глина, като на особено характерните места от лицето – челото, очите, устата, ушите – са апликирани златни предмети.

99 гроба съдържат скелети в изпънато положение по гръб. Повечето от тях принадлежат на мъже.

Особеното място на Варненския некропол се дължи не само на установените разнообразни погребални практики, а и на богатството и разнообразието на находки. Само откритите златни предмети са повече от 3 000 и са с общо тегло над 6 килограма, а разнообразието им е значително – над 38 различни вида.

Всички находки се съхраняват в Археологическия музей във Варна.

Варна е била ювелирен център в древността >>>

Пътуване към чудните места на Варна >>>