Сдружение “Култура и туризъм на Българския Североизток” заедно с общинския фонд “Култура” работят по проект да направят археологическия обект достъпен за туристи, съобщи БНТ.

Те са подготвили и наръчник, който беше представен пред туроператори.

Много малко варненци знаят къде се намира халколитният некропол, където преди повече от 40 години беше открито най-старото обработено злато в света. Затова и от сдружението “Култура и туризъм на Българския Североизток” са се захванали да популяризират археологическата забележителност.

"Под социализация на некропола ние влагаме това, че в момента освен непознато място то е една буренясала част от 9-10 декара с храсти над 2 метра. Най-напред трябва да бъде направен достъпен с една съвсем нормална за такива обекти инфраструктура", обясни Димитър Дичев от Варненската туристическа камара.

Идеята е некрополът да се превърне в културно-историческа атракция, която да привлича туристи целогодишно. От сдружението с помощта на общинския фонд “Култура” са направили наръчник за интеграция на обекта.

"И поднася по един много синтезиран и обобщен вид не нови, а по-скоро забравени факти от варненския халколитен некропол…", допълни Дичев.

Управлението на некропола беше поето наскоро от община Варна. От сдружението се надяват местната власт да обърне повече внимание на археологическата забележителност и в близост до нея да бъде оформен амфитеатър, а зоната да стане център за изложби и възстановки.